10.000 skritt daglig: Bedre helse og redusert sykefravær på arbeidsplassen

Hva innebærer 10 000 skritt, og hvorfor bør du vurdere å legge det inn i din daglige rutine?

Hvorfor 10.000 skritt?

Dette tallet har blitt et populært daglig mål fordi det er et enkelt og rundt tall som gir folk et konkret mål å jobbe mot. I tillegg oppmuntrer det folk til å være mer aktive i dagliglivet, noe som gir flere helsefordeler.

Hvor mange kilometer er 10.000 skritt?

Antallet skritt en person tar for å gå en kilometer kan variere basert på skrittlengde, men generelt estimeres det at det er omtrent 1 250 skritt i en kilometer. Dette betyr at 10 000 skritt tilsvarer omtrent 8 kilometer. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at voksne bør bevege seg i minst 150 minutter med moderat-intensiv fysisk aktivitet hver uke. Dette tilsvarer omtrent 20-25 minutter daglig og er også grunnlaget for anbefalingene i Stint.

Det meste av fysisk aktivitet er bra for oss og selv helt lett intensitet på en rusletur til butikken og lignende er betydelig bedre enn å være helt i ro. Imidlertid er det enda større helsegevinst av å få til disse 150 minutt med moderat og eller 75 minutt hard aktivitet, altså å øke intensiteten noe fra rolig gåtempo. Man kan derfor si at 10 000 skritt er en forenkling og konkretisering av anbefalingene, og hvis en får økt intensiteten ett hakk på noen av «skrittene», vil det bidra til ytterligere helsegevinster. I Stint-appen viser vi helsegevinstene du statistisk sett vil få av den treningen du gjør.

Redusert sykefravær – hvordan?

  1. Forbedret fysisk helse: Regelmessig fysisk aktivitet styrker immunforsvaret. Et sterkere immunforsvar betyr at kroppen er bedre forberedt på å bekjempe sykdommer, noe som statistisk sett gir mindre sykdom og færre sykedager.
  2. Mental helse og trivsel: Gåing og fysisk aktivitet har vist seg å være effektivt i å redusere stress. Frisk luft og bevegelse kan bidra til bedre konsentrasjon, produktivitet og generell trivsel på jobben.
  3. Økt energi: Gåing øker blodsirkulasjonen og frigjør endorfiner, noe som gir økt energi og overskudd. Dette kan resultere i bedre produktivitet og færre fraværsdager.

Helsefordeler for den ansatte ved å gå 10 000 skritt daglig:

  1. Forbedret hjerte- og karsystem: Regelmessig gåing aktiviserer hjertet og bidrar til god sirkulasjon, noe som kan redusere risikoen for hjertesykdommer.
  2. Vektkontroll: Gåing forbrenner kalorier. Ved å øke ditt daglige antall skritt øker kaloriforbrenning, som igjen kan hjelpe med vektkontroll eller vekttap.
  3. Bedre mental helse: Frisk luft, naturlig lys og bevegelse kan virke oppkvikkende og redusere stress-følelsen.
  4. Økt muskelstyrke og utholdenhet: Selv om gåing kan virke som en enkel aktivitet, hjelper det med å styrke musklene i bena, hoftene og mage/rygg.
  5. Forbedret balanse og koordinasjon: Gåing, spesielt på ujevne overflater, utfordrer balanse og koordinasjon, som er viktige for å forebygge fall og skader.
  6. Redusert risiko for kroniske sykdommer: Regelmessig fysisk aktivitet, som gåing, har blant annet vist seg å redusere risikoen for diabetes type 2 og høyt blodtrykk.

Anbefalt 150 minutter med moderat fysisk aktivitet per uke

Det å 10 000 skritt daglig kan bidra til anbefalingene om fysisk aktivitet fra Verdens Helseorganisasjon og Helsedirektoratet. Selv om ikke alle disse skrittene er med moderat intensitet, vil den samlede effekten av økt daglig aktivitet være gunstig for helsen. Å være fysisk aktiv er en vane. Enten du går en morgentur, tar trappene på jobb, sykler frem og tilbake fra jobb, eller går en kveldstur, bidrar hvert skritt og hver tur du tar til bedre helse, og en ny vane. Etter hvert vil det også bli lettere å oppnå anbefalingene til Verdens helseorganisasjon som også vil ha oss til å øke intensiteten ett hakk fra gå-tempo.

Bli med å bidra til helsegevinster for kollegaene dine med en Stint-utfordring og gå Norge på langs virtuelt. Få mer uforpliktende informasjon